10 Benefitet që mund t’i marrim nga hudhrat

Hudhra është një bimë në familjen e qepës që është njohur për shijen e saj të veçantë dhe përfitimet shëndetësore. Hudhra përmban komponime të sulfurit, të cilat besohet se sjellin disa nga përfitimet më të mira shëndetësore.

1. Hudhra përmban përbërës me vetitë e fuqishme medicinale

Hudhra rritet në shumë pjesë të botës dhe është një përbërës i njohur në gatim për shkak të erës së saj të fortë dhe shijes së shijshme.

Sidoqoftë, gjatë gjithë historisë antike, përdorimi kryesor i hudhrës ishte për shëndetin dhe vetitë medicinale të tij.

Përdorimi i tij u dokumentua mirë nga shumë civilizime të mëdha, përfshirë Egjiptianët, Babilonasit, Grekët, Romakët dhe Kinezët.

Shkencëtarët tani e dinë se shumica e përfitimeve të saj shëndetësore janë shkaktuar nga komponimet e sulfurit të formuar kur një thelb hudhër është copëtuar, grimcuar ose përtypur.

Më i famshmi nga përbërësit e hudhrës njihet si allicin. Sidoqoftë, allicin është një përbërës i paqëndrueshëm që është vetëm pak kohë i pranishëm në hudhra të freskëta pasi të jetë prerë ose shtypur.

Përbërjet e tjera që mund të luajnë një rol në përfitimet shëndetësore të hudhrës përfshijnë diulfid, diallyl, dhe s-allyl cisteinë.

Përbërjet e sulfurit nga hudhra hyjnë në trup nga trakti tretës dhe udhëtojnë në të gjithë trupin, ku bëjnë efektet të fuqishme biologjike.

2. Hudhra është shumë ushqyese, por ka shumë pak kalori

Kalori për kalori, hudhra është tepër ushqyese.

Një karafil (3 gram) hudhër të papërpunuar përmban (Burimi 5Trusted):

Mangani: 2% e vlerës së përditshme (DV)
Vitamina B6: 2% e DV
Vitamina C: 1% e DV
Seleni: 1% e DV
Fibra: 0,06 gram

Sasi të denjë të kalciumit, bakrit, kaliumit, fosforit, hekurit dhe vitaminës B1
Kjo vjen me 4,5 kalori, 0.2 gram proteina dhe 1 gram karboni.

Hudhra përmban gjithashtu sasi të gjurmëve të lëndëve ushqyese të ndryshme. Në fakt, ai përmban pak nga pothuajse gjithçka që ju nevojitet.

3. Hudhra Mund të Luftojë Sëmundjen, duke përfshirë të ftohtin.

Shtojcat e hudhrave njihen që forcojnë funksionin e sistemit imunitar.

Një studim i madh, 12-javor zbuloi se një shtesë ditore e hudhrës zvogëlonte numrin e ftohjeve me 63% në krahasim me një placebo efekt.

Gjatësia mesatare e simptomave të ftohjes gjithashtu u ul me 70%, nga 5 ditë në grupin e placebo në vetëm 1.5 ditë në grupin e hudhrave.

Një studim tjetër zbuloi se një dozë e lartë e ekstraktit të hudhrës në moshë (2.56 gram në ditë) zvogëlonte numrin e ditëve të sëmurë nga të ftohtit ose gripi me 61%.

Sidoqoftë, një përmbledhje arriti në përfundimin se provat janë të pamjaftueshme dhe nevojiten më shumë hulumtime.

Përkundër mungesës së provave të forta, shtimi i hudhrës në dietën tuaj mund të jetë me vlerë të provoni nëse shpesh merrni ftohje.

4. Përbërjet aktive në hudhër mund të zvogëlojnë presionin e gjakut

Sëmundjet kardiovaskulare si sulmet në zemër dhe goditjet në zemër janë vrasësit më të mëdhenj në botë.

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është një nga nxitësit më të rëndësishëm të këtyre sëmundjeve.

Studimet njerëzore kanë zbuluar që shtojcat e hudhrës kanë një ndikim të rëndësishëm në uljen e presionit të gjakut tek njerëzit me presion të lartë të gjakut.
Në një studim, 600-1,500 mg ekstrakt hudhre të moshuar ishte po aq i efektshëm sa ilaçi Atenolol në uljen e presionit të gjakut për një periudhë 24-javore.

Dozat shtesë duhet të jenë mjaft të larta për të patur efektet e dëshiruara. Sasia e nevojshme është e barabartë me rreth katër karafil të hudhër në ditë.

5. Hudhra përmirëson nivelet e kolesterolit, të cilat mund të ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës
Hudhra mund të ulë kolesterolin total dhe LDL.

Për ata me kolesterol të lartë, shtojcat e hudhrës duket se ulin kolesterolin total dhe / ose LDL me rreth 10-15%.

Duke parë në mënyrë specifike kolesterolin LDL (“të keq”) dhe HDL (“të mirë”), hudhra duket se ul LDL, por nuk ka asnjë efekt të besueshëm në HDL.

Nivele të larta të triglicerideve janë një tjetër faktor rreziku i njohur për sëmundjet e zemrës, por hudhra duket se nuk ka efekte domethënëse në nivelet e triglicerideve.

6. Hudhra përmban antioksidantë që mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjes dhe dehjes së Alzheimerit

Dëmtimi oksidativ nga radikalet e lira kontribuon në procesin e plakjes.

Hudhra përmban antioksidantë që mbështesin mekanizmat mbrojtës të trupit kundër dëmtimit oksidativ.

Doza të larta të shtojcave të hudhrës janë treguar se rritin enzimat antioksiduese tek njerëzit, si dhe ulin ndjeshëm stresin oksidues në ato me presion të lartë të gjakut.

Efektet e kombinuara në uljen e kolesterolit dhe presionit të gjakut, si dhe vetitë antioksiduese, mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zakonshme të trurit, si sëmundja e Alzheimerit dhe dementia.

7. Hudhra mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë
Efektet e mundshme të hudhrës në jetëgjatësi janë në thelb të pamundura për t’u provuar te njerëzit.

Por duke pasur parasysh efektet e dobishme në faktorë të rëndësishëm rreziku si presioni i gjakut, ka kuptim që hudhra mund të ju ndihmojë të jetoni më gjatë.

Fakti që mund të luftojë sëmundjen infektive është gjithashtu një faktor i rëndësishëm, sepse këto janë shkaqe të zakonshme të vdekjes, veçanërisht te të moshuarit ose njerëzit me sistem imuniteti jofunksional.

8. Performanca atletike mund të përmirësohet me suplement të hudhrës

Hudhra ishte një nga substancat më të hershme “përmirësuese të performancës”.

Ishte përdorur tradicionalisht në kulturat antike për të zvogëluar lodhjen dhe për të rritur aftësinë e punës së punëtorëve.

Veçanërisht, u është dhënë atletëve olimpikë në Greqinë antike.

Studimet e brejtësve kanë treguar se hudhra ndihmon në performancën e ushtrimeve, por shumë pak studime njerëzore janë bërë.

Personat me sëmundje të zemrës që morën vaj hudhre për 6 javë kishin një ulje prej 12% në rrahjen e zemrës së pikut dhe aftësi më të mirë stërvitore.

Sidoqoftë, një studim mbi nëntë çiklistë konkurrues nuk gjeti përfitime nga performanca.

Studime të tjera sugjerojnë që lodhja e shkaktuar nga ushtrimet mund të zvogëlohet me hudhër.

9. Ushqimi i hudhrës mund të ndihmojë në detoksifikimin e metaleve të rënda në trup

Në doza të larta, komponimet e squfurit në hudhër janë treguar se mbrojnë kundër dëmtimit të organeve nga toksiciteti i metaleve të rënda.

Një studim katër-javor në punonjësit e një fabrike të baterive të makinave (ekspozimi i tepërt ndaj plumbit) zbuloi se hudhra uli nivelet e plumbit në gjak me 19%. Hudhra gjithashtu ulë shumë shenja klinike të toksicitetit, përfshirë dhimbjen e kokës dhe presionin e gjakut.

Tre doza hudhër çdo ditë madje tejkaluan ilaçin D-penicilaminë në zvogëlimin e simptomave.

10. Hudhra mund të përmirësojë shëndetin e kockave

Asnjë studim njerëzor nuk ka matur efektet e hudhrës në humbjen e eshtrave.

Sidoqoftë, studimet e brejtësve kanë treguar se mund të minimizojë humbjen e eshtrave duke rritur estrogjenin tek femrat.

Një studim te gratë në menopauzë zbuloi se një dozë ditore e ekstraktit të hudhrës së thatë (e barabartë me 2 gram hudhër të papërpunuar) uli ndjeshëm një shënues të mungesës së estrogjenit.

Kjo sugjeron që kjo shtesë mund të ketë efekte të dobishme në shëndetin e kockave tek gratë.

Ushqimet si hudhra dhe qepët mund të kenë efekte të dobishme në osteoartritin.