Biden kërkon nga Trump të bëjë më shumë për t’u përballur me luftën kundër koronavirusit

Presidenti i zgjedhur Joseph R. Biden, kërkoi nga Presidenti Trump të bëjë më shumë për t’u përballur me infeksionet e koronavirusit që kanë shpërthyer në të gjithë vendin, duke e quajtur përgjigjen federale “mungon fatkeqësisht” edhe kur Z. Trump theu një heshtje 10-ditore në pandemi për të kërcënuar të mbajë një vaksinë nga Nju Jorku, transmeton “Kosovo Insights”.

Në një deklaratë, Z. Biden tha se rritja e fundit, e cila po vret më shumë se 1.000 amerikanë dhe po shtrihen në spitale pothuajse 70,000 çdo ditë, kërkon një “përgjigje të fortë dhe të menjëhershme federale”.

“Unë nuk do të jem president deri vitin e ardhshëm,” tha Z. Biden. “Kriza nuk respekton datat në kalendar, po përshpejtohet tani. Një veprim urgjent është i nevojshëm sot, tani, nga administrata aktuale – duke filluar me një pranim se sa serioze është situata aktuale.”

Z. Biden lëshoi ​​deklaratën e tij më pak se një orë para se presidenti të shfaqej në Kopshtin e Trëndafilave në Shtëpinë e Bardhë, ku ai nuk njoftoi asnjë masë të re për të ngadalësuar valën e vjeshtës të parashikuar prej kohësh të virusit, të cilën ai vështirë se e pranoi.

Z. Trump përshëndeti lajmin nga e hëna se një vaksinë në zhvillim nga Pfizer duket të jetë 90 përqind e efektshme. Por ai u zotua të mos urdhërojë bllokime të përhapura për sa kohë që ai qëndronte në detyrë dhe kërcënoi të ndalonte shpërndarjen e vaksinës në New York sepse guvernatori Andrew Cuomo tha se shteti kishte ndërmend të bënte rishikimin e tij të miratimit të vaksinës nga qeveria federale.

“Ai nuk i beson faktit që është kjo Shtëpia e Bardhë, kjo administratë, kështu që ne nuk do ta dorëzojmë atë në New York derisa të kemi autorizimin për ta bërë këtë,” u tha Z. Trump gazetarëve vetëm në vërejtjet e tij të dyta publike që nga Zgjedhjet.
“Kështu që guvernatori do të na tregojë kur të jetë gati. Ai ka pasur disa editoriale shumë të këqija kohët e fundit për këtë “, tha Trump.

Nuk është e qartë nëse Z. Trump do të ishte në gjendje ta ndiqte atë kërcënim para se të largohej nga detyra. Punonjësit e kujdesit shëndetësor, të rriturit e moshuar dhe popullata të tjera të prekshme mund të kenë akses në një vaksinë nga mesi i dhjetorit, shumë përpara inaugurimit të Z. Biden në 20 janar.//KosovoInsights