Biden: Më shumë njerëz mund të vdesin, nëse Trump nuk pranon ta kordinojë virusin

Presidenti i zgjedhur Joseph R. Biden Jr paralajmëroi një “dimër të errët”, prandaj i bëri thirrje Kongresit të kalojë një paketë stimuluese ekonomike menjëherë për të ndihmuar punëtorët që luftojnë për të përballuar pandeminë e koronavirusit, transmeton “Kosovo Insights”.

Në fjalimin e tij të parë ekonomik që nga fitimi i zgjedhjeve këtë muaj, Z. Biden tha se ai mbështeste një mandat kombëtar maske për të ndihmuar në frenimin e rritjes së virusit dhe që Kongresi duhet të sigurojë triliona dollarë në mbështetje fiskale për punëtorët, bizneset dhe qeveritë e shtetit dhe lokale .

“Për miliona amerikanë që kanë humbur orë dhe paga ose kanë humbur punë, ne mund të japim lehtësim të menjëhershëm dhe kjo duhet të bëhet shpejt,” tha Z. Biden.

“Kongresi duhet të bashkohet dhe të miratojë një paketë lehtësimi Covid” përgjatë linjës së projektligjit prej 3 trilionë dollarësh që Demokratët e Dhomës miratuan në fillim të këtij viti, potencoi Biden.

Z. Biden tha se luftimi i virusit mbetet çështja më urgjente, megjithatë, dhe i bëri thirrje Presidentit Trump të fillojë procesin e tranzicionit shpejt.

“Më shumë njerëz mund të vdesin, nëse nuk koordinohemi”, tha ai.

Z. Biden gjithashtu tha se ai dëshironte të shihte një mandat maske në Shtetet e Bashkuara, duke përsëritur kërkesën e tij për zyrtarët shtetërorë dhe lokalë që t’u kërkojnë qytetarëve të mbajnë mbulesa fytyre ndërsa rastet rriten gjatë muajve të ftohtë të dimrit. Duke synuar zjarr në administratën Trump, ai kritikoi presidentin dhe këshilltarët e tij për sulmin ndaj liderëve të shteteve si Michigan të cilët kanë vendosur kufizime të reja mbi bizneset për të përmbajtur numrin në rritje të çështjeve.

“Çfarë dreqin kanë këta djem?” Z. Biden tha. “Totalshtë plotësisht e papërgjegjshme”.

Nënkryetari i zgjedhur Kamala Harris, duke folur para Z. Biden, tha se ata ishin përqendruar në “hapjen e kësaj ekonomie me përgjegjësi dhe rindërtimin e saj në mënyrë që të funksionojë për njerëzit që punojnë”.

Më herët të hënën, Z. Biden dhe Znj. Harris biseduan me udhëheqësit e biznesit dhe sindikatës për të diskutuar rimëkëmbjen, duke përfshirë Mary Barra, shefin ekzekutiv të General Motors; Sonia Syngal, shefi ekzekutiv i Gap; Satya Nadella, kreu i Microsoft; Richard Trumka i A.F.L.-C.I.O. dhe Rory Gamble, president i United Auto Workers, transmeton “Kosovo Insights”.

“Ato përfaqësojnë perspektiva shumë të ndryshme, por unë jam i bindur që të gjithë mund të bashkohemi rreth së njëjtës tryezë për të avancuar fushat e tokës së përbashkët”, tha Z. Biden. Ai nënvizoi rëndësinë e unitetit midis udhëheqësve të biznesit dhe sindikatave dhe tha se sindikatat do të kishin më shumë pushtet nën vëzhgimin e tij.

Z. Biden tha se ai mbështeste një paketë të fuqishme stimuluese siç ishte fatura prej 3 trilion dollarësh që Demokratët e Dhomës miratoi më parë këtë vit dhe ai këmbënguli që fondet për shtetet dhe qytetet duhet të përfshihen në një legjislacion të tillë. Presidenti i zgjedhur tha se pushimi mjekësor dhe paratë për kujdesin ndaj fëmijëve ishin gjithashtu përparësi, duke argumentuar se njerëzit nuk duhet të zgjedhin midis punës dhe kujdesit për të tjerët.//Kosovo Insights