Biden zgjedh ish-sekretarin John Kerry për të dërguarin e klimës në këshillin e sigurimit kombëtar

Presidenti i zgjedhur Joe Biden ka zgjedhur ish-Sekretarin e Shtetit John Kerry për të shërbyer si një “i dërguar i posaçëm presidencial” për krizën e klimës si pjesë e administratës në hyrje, transmeton “Kosovo Insights”.

Z. Kerry do të shërbejë në rolin si pjesë e Këshillit të Sigurimit Kombëtar, për të cilin ekipi i tranzicionit i presidentit të zgjedhur tha se do të pasqyrojë “angazhimin e administratës së tij për të adresuar ndryshimin e klimës si një çështje urgjente e sigurisë kombëtare”.

Ish Sekretari i Shtetit nën Barack Obamën, dhe një ish kandidat demokrat për president që humbi nga George W Bush në 2004, ishte ndër arkitektët e marrëveshjes historike të klimës në Paris, nga e cila Donald Trump ka tërhequr SHBA. Z. Biden synon të ribashkohet në marrëveshje.

Pozicioni i Z. Kerry nuk është pjesë e kabinetit Biden dhe nuk do të kërkojë konfirmimin e Senatit.

Ai bashkohet me disa zyrtarë të departamentit të shtetit të epokës Obama, që potencialisht kthehen në Shtëpinë e Bardhë si pjesë e administratës së ardhshme të ish-nënpresidentit.

Në një deklaratë që njofton emërimet e tij të fundit të emërimeve në administratë, përfshirë Sekretarin e tij të Shtetit Antony Blinken, i cili më parë shërbeu si një zëvendës sekretar i shtetit dhe zëvendës këshilltar i sigurisë kombëtare nën ish-presidentin, Z. Biden tha “nuk kemi kohë për të humbur kur vjen në sigurinë tonë kombëtare dhe në politikën e jashtme. ”

“Kam nevojë për një ekip të gatshëm në Ditën e Parë për të më ndihmuar të rimarr vendin e Amerikës në krye të tryezës, për të mbledhur botën për të përmbushur sfidat më të mëdha me të cilat përballemi dhe për të avancuar sigurinë, prosperitetin dhe vlerat tona,” tha ai.

Nënkryetari i zgjedhur Kamala Harris tha se “në momentin që hyjmë në Shtëpinë e Bardhë, ne do të trashëgojmë një sërë sfidash të papara”.

“Këta udhëheqës të sigurisë kombëtare dhe politikës së jashtme të provuar nga krizat kanë njohuri dhe ekspertizë për të mbajtur vendin tonë të sigurt dhe për të rivendosur dhe avancuar udhëheqjen e Amerikës në të gjithë botën,” tha ajo.

Pas njoftimit të ekipit në tranzicion, Z. Kerry tha “Amerika së shpejti do të ketë një qeveri që e trajton krizën e klimës si kërcënimin urgjent të sigurisë kombëtare”.

“Jam krenar që bëhem partner me Presidentin e zgjedhur, aleatët tanë dhe udhëheqësit e rinj të lëvizjes klimatike për të marrë përsipër këtë krizë si i Dërguari i Presidentit për Klimën,” tha ai.

Në 2019, ish-senatori i Masaçusetsit dhe një herë fytyra e partisë Demokratike nisi Luftën Botërore Zero, një koalicion dypartiak i përqendruar në ngritjen e vetëdijes për krizën e klimës.

Presidenti i zgjedhur gjithashtu ka zgjedhur Alejandro Mayorkas për të drejtuar Departamentin e Sigurisë Kombëtare, Avril Haines si Drejtor i Inteligjencës Kombëtare, Linda Thomas-Greenfield si Ambasadore e SH.B.A.-së në Kombet e Bashkuara dhe Jake Sullivan si këshilltarin e tij të sigurisë kombëtare.

Në një deklaratë të ekipit në tranzicion, administrata në hyrje tha: “Këta udhëheqës me përvojë, të provuar nga kriza do të fillojnë të punojnë menjëherë për të rindërtuar institucionet tona, të rinovojnë dhe të rimagjinojnë udhëheqjen amerikane për t’i mbajtur amerikanët të sigurt brenda dhe jashtë vendit dhe për të adresuar sfidat përcaktuese të kohës sonë – nga sëmundja infektive, te terrorizmi, përhapja bërthamore, kërcënimet kibernetike dhe ndryshimi i klimës.//Kosovo Insights