Festivalet e filmit në Kosovë do të mbahen pavarësisht virusit COVID-19

Regjisorët e tre festivaleve më të mëdha ndërkombëtare të vendit do t’i organizojnë festivalet e tyre ashtu siç janë planifikuar, duke respektuar edhe masat parandaluese të COVID-19.

Festivalet kryesore të filmit ndërkombëtar në Kosovë, Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dokumentar dhe të shkurtër – Dokufest, Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Prishtinë – Prifilm Fest (PriFest), dhe Festivali Ndërkombëtar i Animacionit – Anibar, do të mbahen këtë verë ashtu siç ishte planifikuar, me kusht që organizatorët të respektojnë kufizimet e krijuara për të parandaluar përhapjen e COVID-19.

Vendimi për të ecur përpara me festivalet u mor në një takim të përbashkët të tre drejtorëve të festivalit dhe Qendrës Kinematografike të Kosovës, OEK. Qendra Kinematografike tha se do të përputhej plotësisht me rekomandimet e qeverisë për të luftuar pandeminë e koronavirusit.

Në një njoftim nga OEK-u të martën thuhej që të tre drejtorët kishin shprehur gatishmërinë që festivalet të vazhdojnë ashtu siç ishte planifikuar.

Sipas OEK-ut, Veton Nurkollari, drejtori artistik i Dokufest, deklaroi se tashmë ishin duke u përgatitur përgatitja për të organizuar edicionin e 19-të të festivalit në Prizren në gusht. Ndërkohë Arba Hatashi, drejtori i Anibar, deklaroi se festivali i tij, i cili është paraparë të mbahet në Pejë nga 13 deri në 19 korrik, po punonte për krijimin e kushteve që festivali “të jetë në shërbim të komunitetit lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar. ”
Duke filluar nga e hëna, qeveria ka prezantuar një plan tre-hapësh për të lehtësuar masat e parandalimit të COVID-19, duke zgjatur orët e lëvizjes së lirë të njerëzve dhe duke lejuar biznese të caktuara, siç janë dyqanet me pakicë, bizneset ushqimore të marra dhe kompanitë e ndërtimit, të rihapet.