Gazetari që kritikoi FBI-në për trajtimin e hetimit të Rusisë thotë se refuzimi i Trump për të pranuar zgjedhjet e vitit 2020 është i “rrezikshëm”

Një mbrojtje e zakonshme e refuzimit të Presidentit Trump për të pranuar zgjedhjet e vitit 2020, është se ai thjesht po hakmerret ndaj kundërshtarëve të tij liberalë, veçanërisht ata që dyshuan në ligjshmërinë e zgjedhjeve 2016 për shkak të ndërhyrjes ruse, transmeton “Kosovo Insights”

“Media i dha Rusisë Bashkëpunim 3.5 vjet. Ne mund t’i japim Ekipit Trump tre javë e gjysmë, “shkroi në Twitter Jenna Ellis, një anëtare e ekipit ligjor të fushatës Trump që nuk ka arritur të sigurojë ndonjë provë në gjykatë për mashtrim në zgjedhjet e vitit 2020. Ellis po citonte një nikoqir të Fox News.

Disa media të krahut të djathtë kanë sugjeruar që dështimet dhe gabimet e FBI gjatë hetimit të saj për ndërhyrjen e Rusisë në zgjedhjet 2016 i bëjnë disi zgjedhjet e manipuluara më të besueshme, pavarësisht nga mungesa e ndonjë prove të një keqbërjeje të tillë dhe sigurimeve nga autoritetet e larta zgjedhore Republikane që të tilla një skemë nuk është e mundur as pa zbulim.

Por Eli Lake, një kolumnist për Bloomberg View i cili ka qenë një nga kritikët më agresivë të qeverisë për trajtimin e hetimeve ndaj Trump dhe Rusisë, dhe e ka mbuluar çështjen aq gjerësisht si kushdo, tha se ndërsa kishte një “skandal” se FBI kreu pjesë të hetimit të tij, nuk kishte një “komplot të thellë shtetëror”.

“FBI supozohet të jetë portieri. Ne u besojmë atyre që të qëndrojnë larg politikës sonë dhe të jenë Boy Scout në gjithë këtë. Dhe këtu mendoj se kishte një problem të madh, “tha Lake në një intervistë në” The Long Game “. “Tani, unë jam i hapur për argumentin se ata nuk e dinin se çfarë dreqin po ndodhte. Dhe ata janë duke parë disa nga gjërat që po thoshte Trump, dhe ata ishin të çmendur, dhe ata janë qenie njerëzore ashtu si ne të tjerët ”.

Por Lake tha për ata që mendojnë se Trump ka të drejtë që nuk pranon, “Pse do të thoni atëherë,‘ Epo, ju djem e bëtë dhe ne menduam se ishte keq. Deri tani po bëjmë atë që menduam se ishte e keqe.

 

Dhe ai hodhi poshtë idenë se pyetja nga disa demokratë të shquar të legjitimitetit të Trump pasi u zgjodh është në asnjë mënyrë e krahasueshme me një president të ulur që refuzon të pranojë pas një rezultati zgjedhor në të cilin ai u mposht qartë.

“Presidenti ka përdorur pohime pa prova dhe pretendime të jashtëzakonshme në lidhje me korrupsionin dhe mashtrimet si një justifikim për të mos pranuar zgjedhjet. Askush nuk e ka bërë atë në historinë amerikane. Asnjë president nuk e ka bërë atë në historinë amerikane, ”tha Lake. “Dhe fakti që ai bëri këto akuza ekstreme, fjalë për fjalë natën e zgjedhjeve, natën e parë të saj, në konferencën e tij për shtyp në 2 të mëngjesit, pa i grumbulluar ato prova, është përçmues. Dhe thjesht nuk e kuptoj se si mund ta mbroni atë.

“Është BS e rrezikshme”, tha ai.

Demokratja Hillary Clinton, e cila humbi zgjedhjet e vitit 2016, ka vënë në dyshim legjitimitetin e Trump si president. “Ai e di që ai është një president i paligjshëm”, tha ajo në 2019.

Ish Presidenti Jimmy Carter tha gjithashtu në vitin 2019 se “Trump humbi zgjedhjet dhe ai u vendos në detyrë sepse Rusët ndërhynë në emër të tij”.

“Unë kam shumë kritika për qasjen e Hillary Clinton dhe demokratëve të tjerë në epokën Trump, të cilën unë mendoj se ata kishin thënë se ai nuk ishte një president i ligjshëm për shkak të gjërave të Rusisë. Dhe kjo është e keqe sepse minon besimin tonë në sistemet tona zgjedhore, ”tha Lake.

Por Clinton gjithashtu pranoi menjëherë pasi u thirr gara në 2016, edhe pse fitorja e Trump ndaj saj ishte më e ngushtë se sa ajo e Biden ndaj Trump. Si Klinton, ashtu edhe Biden fituan votën popullore me lehtësi, megjithëse marzhi i fitores së Biden ishte mbi 6 milion vota, krahasuar me pak më pak se 3 milion për Clinton. Ndryshe nga Clinton, Biden gjithashtu fitoi më shumë se 50 përqind të votave të hedhura.

Dhe në shtetet e fushës së betejës, Biden fitoi shtetet vendimtare të Wisconsin, Michigan dhe Pennsylvania me një total prej rreth 255,000 votash, krahasuar me një diferencë prej vetëm 78,000 votash në ato shtete për Trump në 2016.

Lake është një reporter i mbathur dhe me burim të mirë për rrahjet e sigurisë kombëtare që u dallua për kritikat e tij të forta ndaj FBI dhe të dy drejtuesve të lartë në agjenci gjatë fillimit të hetimit të Rusisë: ish-drejtori James Comey dhe zëvendësi i tij Andrew McCabe . Ai është angazhuar në një debat të fuqishëm me ekspertë të tjerë mbi këtë temë; për shembull, në një podcast të Lawfare ai u angazhua me studiuesin ligjor Benjamin Wittes mbi trajtimin e hetimeve të FBI-së ndaj këshilltarit të parë të sigurisë kombëtare të Trump, Michael Flynn.

Lake ka shpërthyer demokratët e lartë si Kryetari i Komitetit të Inteligjencës së Dhomës Adam Schiff, D-Calif., Për të cilin ai tha “kaloi dy vjet duke pretenduar, sepse ai ishte kryetari i Komitetit të Inteligjencës, se ai kishte qasje në prova që nuk mund t’i ndante kjo ishte më shumë se prova rrethanore e bashkëpunimit, “e cila më pas nuk u zbulua, transmeton “Kosovo Insights”.

Por përsëri, Lake tha, “kjo nuk e justifikon presidentin ulur që të mos pranojë një zgjedhje që humbi, bazuar në marrëzi pa prova”.

Në janar të këtij viti, Liqeni botoi një artikull me gati 8,000 fjalë që përmbledh historinë e gjerë dhe të komplikuar të sondës së Rusisë, të cilën ai e karakterizoi si “një përrallë paralajmëruese rreth rënies së ligjvënësve dhe spiunëve tanë, besueshmërisë së shtypit tonë dhe hubris dhe histerisë së rezistencës së Trump. ”

Ai tregon disa gabime të qarta që beson se shtojnë një dështim të udhëheqjes nga Comey dhe McCabe. Ndoshta më e madhja është “abuzimi” i procesit për të marrë urdhra për spiunim elektronik mbi Carter Page, një këshilltar i nivelit të ulët të politikës së jashtme në fushatën Trump 2016, nga gjykata e Mbrojtjes së Inteligjencës së Huaj të Inteligjencës.//Kosovo Insights