Gjykata Speciale: Ish-udhëheqësit e UÇK-së i kanë konsideruar kundërshtarë të tyre katolikët në Kosovë

Duke u bazuar në vendimin për konfirmimin e aktakuzës kundër Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit nga Gjykata Speciale potencohet se se gjatë luftës në Kosovë, ish-udhëheqësit politikë e ushtarakë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës i kanë konsideruar si kundërshtarë të tyre katolikët në Kosovë gjatë viteve 1998 dhe 1999, transmeton “Kosovo Insights”.

“Ata që perceptohen si kundërshtarë të UÇK-së përfshinin: (i) popullsinë serbe, rome dhe ashkali; (ii) katolikë; (iii) civilë që dyshohet se bashkëpunojnë me autoritetet serbe ose pretendohet se ndërveprojnë me serbët; (iv) Shqiptarët e lidhur ose mbështesin LDK-në ose partitë e tjera të perceptuara si anti-UÇK; (v) Shqiptarët që nuk janë bashkuar ose nuk e mbështesin UÇK-në; dhe (vi) individë me punësim aktual ose të mëparshëm të perceptuar si anti-UÇK (kolektivisht, “Kundërshtarët”)”, thuhet në këtë vendim.

Deklaratat publike të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe deklaratat personale të të dyshuarve tregonin qartë se veprimet e dhunës dhe keqtrajtimi ishin një paralajmërim për të gjithë kundërshtarët e tjerë, duke synuar dhe ushtruar presion mbi familjet dhe komunitetet e kundërshtarëve.

“Për më tepër, deklaratat publike të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe deklaratat personale të të dyshuarve tregonin qartë se veprimet e dhunës dhe keqtrajtimi ishin një paralajmërim për të gjithë kundërshtarët e tjerë, duke synuar dhe ushtruar presion mbi familjet dhe komunitetet e kundërshtarëve. Për më tepër, anëtarët e UÇK-së në mënyrë të përsëritur nuk pranuan të japin informacion të saktë në lidhje me ndalimin dhe vendndodhjen e kundërshtarëve, duke ndikuar më tej në familjet dhe komunitetet e tyre. Numër i madh dhe kategori të ndryshme të njerëzve të shënjestruar tregojnë se sulmi ishte në të vërtetë i drejtuar kundër një segmenti të rëndësishëm të Kosovës popullsia civile”, thuhet në vendimin e gjykatësit Nicolas Guillou.//Kosovo Insights