Gripi i ri i derrave i gjetur në Kinë ka potencial pandemik

Studiuesit në Kinë kanë zbuluar një lloj të ri të gripit të derrit i cili është i aftë të shkaktojë një pandemi, sipas një studimi të botuar të hënën në revistën shkencore amerikane PNAS.

Me emrin G4, ajo është zbritur gjenetikisht nga një verzion i H1N1 që shkaktoi një pandemi në 2009.

Ai zotëron “të gjitha shenjat thelbësore të të qenit shumë i përshtatur për të infektuar njerëzit”, thonë autorët, shkencëtarët në universitetet kineze dhe Qendra e Kinës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Nga viti 2011 deri në vitin 2018, studiuesit morën 30,000 shtupë hundësh nga derrat në 10 provincat kineze dhe në një spital veterinar, duke i lejuar ata të izolojnë 179 viruse të gripit të derrit.

Shumica ishin të një lloji të ri, i cili ka qenë mbizotërues në mesin e derrave që nga viti 2016.

Studiuesit më pas kryen eksperimente të ndryshme përfshirë në uritha, të cilat përdoren gjerësisht në studimet e gripit, sepse ato përjetojnë simptoma të ngjashme me njerëzit, kryesisht ethe, kollitje dhe teshtitje.

G4 u vërejt se ishte shumë infektiv, duke replikuar në qelizat njerëzore dhe duke shkaktuar simptoma më serioze në uritha sesa viruse të tjera.

Testet gjithashtu treguan se çdo imunitet që njerëzit fitojnë nga ekspozimi ndaj gripit sezonal nuk siguron mbrojtje nga virusi G4.

Sipas testeve të gjakut, të cilat treguan antitrupa të krijuar nga ekspozimi ndaj virusit, 10.4% e punëtorëve të derrave ishin infektuar tashmë.

Testet treguan se rreth 4.4% e popullsisë së përgjithshme gjithashtu dukej se ishin të ekspozuar.

Prandaj virusi tashmë ka kaluar nga kafshët te njerëzit, por ende nuk ka prova se mund të kalohet nga njeriu te njeriu, shqetësimi kryesor i shkencëtarëve.

Eshtë shqetësuese që infeksioni njerëzor i virusit G4 do të adaptojë më tej njeriun dhe do të rrisë rrezikun e një pandemie njerëzore

– kanë shkruar studiuesit.

Autorët kërkuan masa urgjente për të monitoruar njerëzit që punojnë me derrat.

Puna vjen si një kujtesë përshëndetëse se ne vazhdimisht jemi në rrezik nga shfaqja e re e patogjenëve zoonotikë dhe se kafshët e kultivuara, me të cilat njerëzit kanë kontakt më të madh se sa me jetën e egër, mund të veprojnë si burim për viruse të rëndësishme pandemike”

tha James Wood, shef i departamentit të mjekësisë veterinare në Universitetin e Kembrixhit.

Një infeksion zoonotik shkaktohet nga një patogjen që është kërcyer nga një kafshë jo njerëzore në një njeri.