Henry Kissinger: Pandemia Coronavirus do ta ndryshojë përgjithmonë rendin botëror

Atmosfera surrealale e pandemisë Covid-19 më rikujton ndjenjën se si u ndjeva si i ri në Divizionin e 84-të të Këmbësorisë gjatë Betejës së Bulëzës. Tani, si në fund të vitit 1944, ekziston një ndjenjë e rrezikut, që synon jo ndonjë person të veçantë, por rastësisht godet me shkatërrim. Por ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis asaj kohe të largët dhe kohës tonë. Qëndrueshmëria amerikane atëherë u fortifikua nga një qëllim i unifikuar kombëtar. Tani, në një vend të ndarë, qeveria efikase dhe largpamëse është e nevojshme për të kapërcyer pengesat e pashembullta me përmasa të mëdha dhe me shtrirje globale. Ruajtja e besimit të publikut është thelbësore për solidaritetin shoqëror, marrëdhëniet e shoqërive me njëra-tjetrën , paqen dhe stabilitetin ndërkombëtar.

Kombet bashkohen dhe lulëzojnë me besimin se institucionet e tyre mund të parashikojnë fatkeqësitë, të ndalin ndikimin e tyre dhe të rivendosin stabilitetin. Kur mbaron pandemia e Covid-19, institucionet e shumë vendeve do të perceptohen si të dështuara. Nëse ky gjykim është objektivisht i drejtë është i parëndësishëm. Realiteti është se bota nuk do të jetë kurrë e njëjtë pas koronavirusit. Të debatosh tani për të kaluarën vetëm e bën më të vështirë të bësh atë që duhet të bëhet.

Koronavirusi është goditur me një shkallë dhe egërsi të paparë. Përhapja e saj është eksponenciale: rastet e Sh.B.A-së po dyfishohen çdo ditë të pestë. Në këtë shkrim, nuk ka kurë. Pajisjet mjekësore janë të pamjaftueshme për të përballuar valët e zgjeruara të rasteve. Njësitë e kujdesit intensiv janë në prag, duke u mbingarkuar. Testimi është i papërshtatshëm për detyrën e identifikimit të shtrirjes së infeksionit, aq më pak për ta ndalur përhapjen e tij. Një vaksinë e suksesshme mund të jetë 12-18 muaj larg.

Administrata e Sh.B.A ka bërë një punë solide në shmangien e katastrofës së menjëhershme. Testi përfundimtar do të jetë nëse përhapja e virusit mund të ndalohet dhe pastaj të kthehet në një mënyrë dhe në një shkallë që ruan besimin e publikut në aftësinë e amerikanëve për të qeverisur vetë. Përpjekja e krizës, sado e gjerë dhe e domosdoshme, nuk duhet të nxjerrë detyrën urgjente të fillimit të një ndërmarrje paralele për kalimin në post-koronavirus.

Drejtuesit po merren me krizën në një bazë kryesisht kombëtare, por efektet e shpërndarjes së shoqërisë së virusit nuk i njohin kufijtë. Ndërsa sulmi ndaj shëndetit të njeriut do të jetë i përkohëshëm, rshpresojmë që i përkohshëm, trazirat politike dhe ekonomike që i ka filluar mund të zgjasin për breza. Asnjë vend, madje as SH.B.A., nuk mund të bëjë një përpjekje thjesht kombëtare për të kapërcyer virusin. Adresimi i nevojave të momentit duhet të shoqërohet përfundimisht me një vizion dhe program global bashkëpunues. Nëse ne nuk mund t’i bëjmë të dyja në të njëjtën kohë, do të përballemi me më të këqijat e secilit.

Duke nxjerrë mësime nga zhvillimi i Marshall Plan dhe Manhattan Project, Sh.B.A është e detyruar të ndërmarrë një përpjekje të madhe në tre fusha. Së pari, forconimi i rezistencës globale ndaj sëmundjesve infektive. Triumfet e shkencës mjekësore si vaksina ndaj poliomielitit dhe zhdukja e sëmundjes smallpox, ose mrekullia statistikore-teknike e shfaqur e diagnozës mjekësore përmes inteligjencës artificiale, na kanë zhytur në një vetëkënaqësi të rrezikshme. Ne kemi nevojë për të zhvilluar teknika dhe teknologji të reja për kontrollin e infeksionit dhe vaksinat në përpjesëtim me popullatën e madhe. Qytetet, shtetet dhe rajonet duhet të përgatiten vazhdimisht për të mbrojtur njerëzit e tyre nga pandemitë përmes depozitimit, planifikimit bashkëpunues dhe eksplorimit në kufijtë e shkencës.

Së dyti, një përpjekje për të shëruar plagët në ekonominë botërore. Udhëheqësit globalë kanë mësuar mësime të rëndësishme nga kriza financiare e vitit 2008. Kriza aktuale ekonomike është më komplekse: Tkurrja e lëshuar nga koronavirusi është, në shpejtësinë e saj dhe në shkallën globale, ndryshe nga çdo gjë e njohur ndonjëherë në histori. Dhe masat e nevojshme për shëndetin publik, siç janë distancimi social dhe mbyllja e shkollave dhe bizneseve, po kontribuojnë në dhimbjen ekonomike. Programet gjithashtu duhet të kërkojnë të përmirësojnë efektet e kaosit të afërt në popullsitë më të rrezikuara në botë.

 

Së treti, të mbrojmë parimet e rendit liberal botëror. Legjenda themeluese e qeverisjes moderne është një qytet me mure i mbrojtur nga sundimtarë të fuqishëm, ndonjëherë despotikë, herë të tjera dashamirës, ​​por gjithnjë gjithnjë i fortë për të mbrojtur njerëzit nga një armik i jashtëm. Mendimtarët e iluministëve e refrenuan këtë koncept, duke argumentuar se qëllimi i shtetit legjitim është të sigurojë nevojat themelore të njerëzve: sigurinë, rendin, mirëqenien ekonomike dhe drejtësinë. Individët nuk mund t’i sigurojnë vetë këto gjëra. Pandemia ka shkaktuar një anakronizëm, një ringjallje të qytetit me mure në një epokë kur prosperiteti varet nga tregtia globale dhe lëvizja e njerëzve.

Demokracitë e botës duhet të mbrojnë dhe të mbajnë vlerat e tyre të Iluminizmit. Një tërheqje globale nga ekuilibri i pushtetit me legjitimitetin do të bëjë që kontrata sociale të shpërbëhet brenda dhe brenda vendit. Megjithatë, kjo çështje mijëravjeçare e legjitimitetit dhe fuqisë nuk mund të zgjidhet njëkohësisht me përpjekjen për të kapërcyer plagën Covid-19. Krijimi i masave është i nevojshëm nga të gjitha palët, si në politikën e brendshme ashtu edhe në diplomacinë ndërkombëtare. Përparësitë duhet të përcaktohen.

Ne kaluam nga Beteja e Bulges në një botë me prosperitet në rritje dhe dinjitet njerëzor të rritur. Tani, jetojmë një periudhë epokale. Sfida historike për udhëheqësit është të menaxhojnë krizën ndërsa ndërtojnë të ardhmen. Dështimi mund ta vë botën në zjarr.

 

Henry A. Kissinger shërbeu si sekretar i shtetit dhe këshilltar i sigurisë kombëtare në administratat Nixon dhe Ford.

Shkrimi i publikuar në WSJ .com

Përktheu dhe përshtati Kosovo Insights