Ivanka Trump merret në pyetje për keqpërdorimin e fondeve jofitimprurëse për inaugurimin e Donald Trump

Ivanka Trump, vajza dhe këshilltarja e presidentit, u mor në pyetje nën betim këtë javë si pjesë e një procesi gjyqësor civil që pretendonte keqpërdorimin e fondeve jofitimprurëse për inaugurimin e Donald Trump katër vjet më parë, transmeton “Kosovo Insights”.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Qarkut të Kolumbisë Karl Racine zbuloi të martën në një gjykatë që depozitimi kishte ndodhur atë ditë.

Në një proces gjyqësor të janarit 2020, Racine pretendoi se biznesi i pasurive të patundshme të Donald Trump dhe subjekte të tjera keqpërdorën fonde jofitimprurëse për të pasuruar familjen Trump.

Sipas padisë, një korporatë jofitimprurëse e përjashtuar nga taksat e quajtur Komiteti i 58-të Presidencial përurues i koordinuar me familjen Trump për të paguar shumë për hapësirën e ngjarjeve në hotelin Trump International në Uashington.

Procesi gjyqësor i Racine pretendoi se në një rast, organizata jofitimprurëse paguan më shumë se 300,000 dollarë për të mbajtur një pritje private në hotelin Trump për tre fëmijët më të mëdhenj të presidentit – Donald Jr., Ivanka dhe Eric – në mbrëmjen e inaugurimit të 20 janarit 2017, transmeton “Kosovo Insights”.

“Ligji i rrethit kërkon që organizatat jofitimprurëse të përdorin fondet e tyre për qëllimin e tyre të deklaruar publik, jo për të përfituar individë ose kompani private,” tha Racine në fillim të këtij viti.

Procesi gjyqësor i tij kërkon të rikuperojë 1 milion dollarë që dyshohet se janë drejtpërdrejt në biznesin e familjes Trump.

Një zëdhënës i Shtëpisë së Bardhë nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës për koment. Komiteti përurues ka thënë se financat e tij janë audituar në mënyrë të pavarur dhe se të gjitha paratë janë shpenzuar në mënyrë të ligjshme.

Megjithëse ligjet e financimit të fushatës kufizojnë madhësinë e kontributeve të fushatës, komitetet e inaugurimit mund të pranojnë dhurime të pakufizuara, përfshirë nga korporatat. 107 milion dollarë të mbledhur nga komiteti përurues i Trump, i kryesuar nga zhvilluesi i pasurive të patundshme dhe investitori Thomas Barrack, ishin më të mëdhatë në histori, sipas regjistrimeve të Komisionit Federal të Zgjedhjeve.

Ish ndihmësi i fushatës së Trump Richard Gates shërbeu si nënkryetar i komitetit përurues.

Gates ishte një nga disa bashkëpunëtorët e Trump të dënuar në hetimin e ish-Këshilltarit Special Robert Mueller nëse Rusia ndërhyri në zgjedhjet 2016.//Kosovo Insights