Poloni: Shtyhet data e zgjedhjeve presidenciale

Udhëheqësi i partisë qeverisëse të Polonisë dhe partneri në koalicionin njoftuan se një marrëveshje është arritur të mërkurën për të shtyrë zgjedhjet presidenciale të së Dielës, pa caktuar një datë të re për sondazhin.

Jaroslaw Kaczynski, kreu i partisë në pushtet “Ligj dhe Drejtësia” dhe Jaroslaw Gowin, drejtuesi i një partie të vogël në koalicionin konservator, njoftuan në një deklaratë të përbashkët se ata kishin rënë dakord të anulonin votimin e së Dielës dhe të caktonin një datë të re.

Ata e quajtën vendimin e tyre “një zgjidhje që do t’u garantojë polakëve mundësinë për të marrë pjesë në zgjedhjet demokratike”.

Vendimi solli disa qartësi për një situatë kaotike që i la Polet të pasigurt nëse ata do të votonin këtë fundjavë.

Data e 10 majit ishte caktuar muaj më parë, por pandemia koronavirus dhe një bllokim i urdhëruar nga qeveria i hodhën përgatitjet në përkeqësim.

Luftimet e hidhura midis partisë qeverisëse konservatore dhe kundërshtarëve të saj politikë i mbajtën ata të mos pajtohen për një alternative.

Partia qeverisëse kishte kërkuar t’i përmbahej datës së zgjedhjeve duke e bërë atë një votë postare, por legjislacioni i duhur akoma nuk ishte aprovuar. Shumë në Poloni shprehen shqetësime se një votim i tillë i organizuar me njoftim të shkurtër mund të mos mbahet pronë ose të plotësojë standardet demokratike për drejtësi.//KosovoInsishts