Prodhuesi i ilaçeve Pfizer ka zhvilluar vaksinën eksperimentale kundër COVID-19

Prodhuesi i ilaçeve Pfizer tha të martën se planifikon të aplikojë për autorizimin e përdorimit emergjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për vaksinën e saj COVID-19 në nëntor, pasi të arrihen piketat e sigurisë, transmeton “Kosovo Insights”.

Pfizer, një nga udhëheqësit në garën për të zhvilluar një vaksinë kundër COVID-19, tha se gjyqi në fazën përfundimtare të kandidatit të saj të vaksinës tani ka regjistruar pothuajse të gjithë 44,000 pjesëmarrës të planifikuar në të gjithë botën. Gati 36,000 kishin marrë goditjen e dytë të vaksinës me dy doza që nga e hëna.

Veçanërisht, ajo ka zgjeruar regjistrimin në provë për të përfshirë individë të moshës 12 vjeç si dhe njerëz me HIV të qëndrueshëm kronik, hepatit C dhe hepatit B.

Ai pret të dijë së shpejti nëse vaksina është efektive në këto popullata. CEO i Pfizer Albert Bourla kishte thënë më parë se kompania priste të dinte nëse vaksina e saj funksiononte deri në fund të Tetorit.

 

Pfizer tashmë ka kontrata me Shtetet e Bashkuara, Bashkimin Evropian dhe rreth 10 vende për të furnizuar qindra miliona doza të vaksinës vitin e ardhshëm, duke supozuar se fiton miratimin.

Prodhuesi i vaksinave më të shitura në botë, Prevnar 13, për parandalimin e pneumonisë dhe sëmundjeve të ngjashme bakteriale, raportoi të ardhura neto prej 2.2 miliardë dollarësh ose 39 centë për aksion, nga 7.7 miliardë dollarë ose 1.36 dollarë për aksion, në tremujorin e tretë të vitit 2019.//Kosovo Insights