Pse koronavirusi ka rezultuar i rrezikshëm për disa vende e po i kursen disa të tjera

Koronavirusi ka mbytur aq shumë njerëz në Iran sa vendi ka hapur varre masive, por vendi fqinjë Iraku, numëron 100 të vdekur.

Republika Dominikane ka raportuar rreth 7.600 raste të virusit. Vetëm përtej kufirit, Haiti ka regjistruar rreth 85.

Në Indonezi, mijëra besohet se kanë vdekur nga koronavirusi. Në Malajzi raportohet se nuk ka më shumë se 100.

Koronavirusi ka prekur pothuajse çdo vend në botë, por ndikimi i tij është dukur kapriçioz. Metropolet globale si Nju Jorku, Parisi dhe Londra janë prekur më shumë, kurse qytetet e mëdha si Bankok, Bagdad, New Delhi dhe Lagos, deri më tani, janë kursyer kryesisht, shkruan The New York Times.

Pyetja se pse virusi ka kapërcyer disa vende dhe ka lënë të tjerë relativisht të paprekur është një enigmë që ka ngjallur teori dhe spekulime të shumta, por nuk ka përgjigje përfundimtare. Kjo njohuri mund të ketë pasoja të thella për mënyrën sesi vendet reagojnë ndaj virusit, për përcaktimin se kush është në rrezik dhe për të ditur kur është e sigurt të dilni përsëri.

Tashmë ka qindra studime në të gjithë botën duke parë se si demografia, kushtet para-ekzistuese dhe gjenetika mund të ndikojnë në ndryshimin e gjerë të ndikimit, transmeton KosovoInsights.

Mjekët në Arabinë Saudite po studiojnë nëse ndryshimet gjenetike mund të ndihmojnë në shpjegimin e niveleve të ndryshme të ashpërsisë në rastet e Covid-19 midis arabëve, ndërsa shkencëtarët në Brazil po shikojnë marrëdhëniet midis gjenetikës dhe komplikimeve Covid-19. Ekipet në shumë vende po studiojnë nëse ilaçet e zakonshme të hipertensionit mund të përkeqësojnë ashpërsinë e sëmundjes dhe nëse një vaksinë e veçantë e tuberkulozit mund të bëjë të kundërtën.

Masat e distancimit shoqëror dhe bllokimit të hershëm kanë qenë qartë të efektshme, por Myanmar dhe Kamboxhia nuk bënë asnjërën prej tyre dhe kanë raportuar pak raste.

Mjekët që studiojnë sëmundje infektive në të gjithë botën thonë se nuk kanë ende të dhëna të mjaftueshme për të marrë një pamje të plotë epidemiologjike, dhe se boshllëqet në informacione në shumë vende e bëjnë të rrezikshme nxjerrjen e përfundimeve.

Koha mund të dëshmojë akoma barazimin më të madh: Gripi Spanjoll që shpërtheu në Shtetet e Bashkuara në vitin 1918 dukej se vdiq gjatë verës, vetëm për t’u rikthyer me një tendosje vdekjeprurëse në vjeshtë, dhe një valë e tretë vitin e ardhshëm. Më në fund arriti në vende të largëta si ishuj në Alaska dhe Paqësorin e Jugut dhe infektoi një të tretën e popullsisë në botë.