Slavoj Zizek: Coronavirusi është goditje thelbësore “Kill Bill-usqe” për kapitalizmin dhe mund të çojë në rishpikjen e komunizmit

/1002151214

Përhapja e vazhdueshme e epidemisë së koronavirusit ka shkaktuar gjithashtu edhe epidemi të gjera të viruseve ideologjike që po rrinin të fjetura në shoqëritë tona:
lajme të rreme, teori konspirative paranojake, shpërthime të racizmit.

Nevoja e bazuar mjekësore për karantina gjeti një jehonë në presionin ideologjik për të vendosur kufij të qartë dhe për të karantinuar armiqtë që përbëjnë një kërcënim
për identitetin tonë.

Por mbase një virus tjetër ideologjik – dhe shumë më i dobishëm – do të përhapet dhe shpresoj të na infektojë: virusi i të menduarit për një shoqëri alternative, një
shoqëri përtej shtetit-komb, një shoqëri që aktualizohet në format e solidaritetit dhe bashkëpunimit global.

Spekulimet shpesh dëgjohen sot se koronavirusi mund të çojë në rënien e sundimit komunist në Kinë, në të njëjtën mënyrë që (siç pranoi vetë Gorbachev) katastrofa e
hernernobilit ishte ngjarja që shkaktoi fundin e komunizmit Sovjetik. Por këtu ekziston një paradoks: koronavirusi gjithashtu do të na detyrojë të rishpikim komunizmin
bazuar në besimin tek njerëzit dhe në shkencë.

Në skenën e fundit të filmit “Kill Bill 2” të regjisorit Quentin Tarantino, protagonistja Beatrix paaftëson Billin e keq dhe e godet me teknikën “pesë pikëshe të
zemrës” – goditja më vdekjeprurëse në të gjitha artet marciale. Masa përbëhet nga një kombinim i pesë goditjeve me majën e gishtave të dikujt në pesë pika të ndryshme
presioni në trupin e synuar. Pasi shënjestra largohet dhe ka bërë pesë hapa, zemra e tyre shpërthen në trupin e tyre dhe ata bien në tokë.

Ky sulm është pjesë e mitologjisë së arteve marciale dhe nuk është i mundur në luftime reale nga dora-dorë. Por, përsëri në film, pasi Beatrix e bën atë, Bill me
qetësi bën paqen me të, bën pesë hapa dhe vdes…

Ajo që e bën këtë sulm kaq magjepsës është koha midis të goditurit dhe momentit të vdekjes: Unë mund të kem një bisedë të këndshme për sa kohë që të ulem me qetësi,
por jam gjithë kohës që jam i vetëdijshëm që në momentin kur filloj të eci, zemra ime do të shpërthejë dhe do të bie i vdekur.

A nuk është e ngjashme ideja e atyre që spekulojnë se si epidemia e koronavirusit mund të çojë në rënien e sundimit komunist në Kinë? Ashtu si një lloj “Teknike pesë
pikëshe së Zemrës” mbi regjimin komunist të vendit, autoritetet mund të ulen, të vëzhgojnë dhe të kalojnë lëvizjet e karantinës, por çdo ndryshim i vërtetë në rendin
shoqëror (si besimi te njerëzit) do të rezultojë në rrëzimin e tyre.

Mendimi im modest është shumë më radikal: epidemia e koronavirusit është një lloj sulmi i “Teknikës pesë pikëshë të zemrës” ndaj sistemit global kapitalist – një
sinjal që nuk mund të shkojmë në rrugën që ishim deri tani, se një ndryshim rrënjësor është i nevojshëm.

Slavoj Zizek është filozof slloven, psikoanalist, autori i shumë librave filozofik dhe profesor në Universitetin e Lublanës

Shkrimi i publikuar në RT .com

Përktheu dhe përshtati Kosovo Insights