Rezultatet e provave të para të vakcinës kundër Covid 19, të gatshme muajin tjetër

Rezultatet e para të provave në njerëz që janë realizuar në Mbretërinë e Bashkuar për vaksinën kundër Covid 19 mund të jenë të disponueshme nga mesi i qershorit, sipas një anëtari të task forcës koronavirus të qeverisë në MB.

Profesori Sir John Bell, profesor i mjekësisë në Universitetin e Oksfordit, tha që studiuesit ishin në pritje për të parë nëse vullnetarët e kapin sëmundjen.

Disa qindra njerëz janë injektuar që nga fillimi i testimit tre javë më parë, me rreth 1,110 që pritet të marrin pjesë në eksperiment në total.

Gjysma marrin vaksinën për koronavirusin dhe gjysma tjetër në grupin e kontrollit marrin një vaksinë për meningjitin, gjerësisht të disponueshme.

Sir John tha se ishte “deri tani është mirë”, për projektin e udhëhequr nga profesori i vaksinologjisë së Oksfordit Sarah Gilbert.

“Tani do të presim sinjalin e avokimit për të parë nëse personat që janë vaksinuar nuk e marrin sëmundjen Covid 19, kështu që të pritet hapi tjetër,” tha ai për BBC Radio 4.

Ai shpjegoi se studiuesit kishin diskutuar me qëllim ekspozimin e njerëzve ndaj virusit, por kishin refuzuar mundësinë sepse rreziku i vdekjes do të ishte shumë i lartë nëse vaksina nuk funksiononte.

Ekipi shpreson të prodhojë një milion doza të vaksinës deri në shtator dhe ka krijuar një partneritet me AstraZeneca për të rritur prodhimin pasi të miratohet nga rregullatorët.

Sir John tha: «Ne gjithashtu duam të sigurohemi që pjesa tjetër e botës do të jetë e gatshme ta bëjë këtë vaksinë në shkallë, në mënyrë që të marrë për popullatën në vendet në zhvillim, për shembull, kur nevoja është shumë e madhe.

“Ne me të vërtetë kemi nevojë për një partner për ta bërë atë dhe ai partner ka një punë të madhe në Mbretërinë e Bashkuar sepse aftësia jonë prodhuese në Mbretërinë e Bashkuar për vaksina nuk është aty ku duhet të jetë, dhe kështu ne do të punojmë së bashku me AstraZeneca për ta përmirësuar atë në mënyrë të konsiderueshme. “