Shtimi i peshës, nivelet e ankthit janë rritur gjatë pandemisë së koronavirusit, thotë studimi

Një studim i ri tregon se nuk është për t’u habitur se zakonet e shëndetshme të disa njerëzve kanë rënë gjatë rrugës gjatë pandemisë së koronavirusit, duke çuar në shtim në peshë, ndërsa nivelet e ankthit janë gati dyfishuar.

Për studimin, i cili u botua në revistën Obesity, sondazhet në internet u shpërndanë në Prill 2020 në më shumë se 7,700 të rritur me peshë normale, mbipeshë dhe të trashë në të gjithë globin për të mbledhur informacione rreth asaj se si pandemia ndikoi në zakonet e tyre dietike, aktivitetin fizik dhe shëndetin mendor .

Studiuesit zbuluan se ushqimi i shëndetshëm në të vërtetë u rrit gjatë pandemisë “për shkak të ngrënies më pak jashtë dhe rritjes së gatimit”. Por njerëzit gjithashtu raportuan të pinë më shumë, si dhe të konsumojnë më shumë ëmbëlsira dhe pije të ëmbëlsuara me sheqer.

Ata gjithashtu filluan të lëvizin trupat e tyre më rrallë gjatë pandemisë. Sasia e kohës që njerëzit kaluan duke qenë fizikisht aktiv (si dhe intensiteti i stërvitjeve të tyre) u ul, ndërsa sjelljet ulur u rritën. Më shumë se 27 përqind e pjesëmarrësve të përgjithshëm të studimit raportuan se kishin fituar peshë gjatë pandemisë. Në anën tjetër, më shumë se 17 përqind e njerëzve raportuan se kishin humbur peshë.

Vlen të përmendet se pjesëmarrësit të cilët raportuan se shtuan peshë bënë disa ndryshime në zakonet e tyre të ngrënies, por kishin rëniet më të mëdha në aktivitetin fizik. Për krahasim, ata që humbën peshë jo vetëm që përmirësuan zakonet e tyre të shëndetshme të të ngrënit, por ata ishin edhe më fizikisht aktivë dhe shmangën rrëshqitjen në sjellje më të ulur, transmeton “Kosovo Insights”.

Nuk është për t’u habitur, nivelet e stresit u rritën gjatë pandemisë, me rezultatet e raportuara të ankthit gati dyfishuar për shkak të urdhrave të COVID-19 dhe qëndrimit në shtëpi. Përveç kësaj, 20 për qind raportuan se ankthi i tyre ishte mjaft i rëndë për të ndikuar në rutinat e tyre ditore. Autorët e studimit gjithashtu vunë në dukje se “madhësia e rritjes” së ankthit ishte “dukshëm më e madhe tek njerëzit me mbipesha”.//Kosovo Insights