Sindroma inflamatore e lidhur me ekspozimin ndaj koronavirusit të ri, i cili po i godet rëndë fëmijët

Zyrtarët e Shëndetit të Sh.B.A apeluan te mjekët të Mërkurën që këta të fundit të paralajmërojnë dhe t’i raportojnë rastet e një sindromi të rrezikshëm dhe të rrallë kërcënues për jetën, që po shoqërohet me COVID-19 tek fëmijët.

Shkencëtarët e Sh.B.A kanë punuar për të kuptuar sindromën inflamatore të lidhur me ekspozimin ndaj koronavirusit të ri, i cili ka goditur fëmijë në Itali, Spanjë, Britani dhe Shtetet e Bashkuara.

Në New York, më shumë se 100 fëmijë raportohet se kanë zhvilluar sindromën, e cila mund të ndodhë ditë për javë pas një sëmundjeje COVID-19. Të paktën tre fëmijë kanë vdekur, shteti raportoi të Shtunën. Të tre testuar pozitivë për koronavirusin e ri ose kishin antitrupa ndaj tij, duke sugjeruar që sindromi është i lidhur me COVID-19.

Sindromi ndan simptoma me tronditje toksike dhe sëmundje Kawasaki, me simptoma të tilla si ethe, skuqje të lëkurës, ënjtje të gjëndrave dhe, në raste të rënda, me inflamacion të arterieve të zemrës.

Shkencëtarët ende po përpiqen të përcaktojnë nëse sindromi është i lidhur me koronavirusin e ri sepse jo të gjithë fëmijët me të kanë testuar pozitivë për virusin.//Kosovoinsights