Vaksinat e para Covid do t’u ofrohen punonjësve shëndetësorë dhe shtëpive të të moshuarve

A vial of the University of Oxford's COVID-19 candidate vaccine, known as AZD1222, co-invented by the University of Oxford and Vaccitech.

Personeli i kujdesit shëndetësor dhe banorët e institucioneve të kujdesit afatgjatë do të jenë grupet e para që do të ofrohen vaksinat Covid-19, sipas një propozimi të ri nga një komitet i pavarur këshillimor brenda Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, transmeton “Kosovo Insights”.

Komiteti Këshillëdhënës për Praktikat e Imunizimit u mblodh praktikisht të Martën për të diskutuar se kush do të merrte dozat e para të vaksinës dhe për të votuar gjuhën e propozuar për rekomandimin. Propozimi kaloi 13 me 1.

Mbulimi i plotë i shpërthimit të koronavirusit

Paneli i ekspertëve të jashtëm shkencorë i bën rekomandime CDC, e cila pothuajse gjithmonë i pranon ato.

“Ne kemi kaluar tetë muaj duke diskutuar dhe vlerësuar të dhënat”, tha Dr. José Romero, kryetari i ACIP, pas votimit. “Ne jemi duke përdorur parimet e maksimizimit të përfitimeve dhe minimizimin e dëmeve, promovimin e drejtësisë dhe zbutjen e pabarazive shëndetësore.”

Faza e parë e përhapjes së vaksinave do të njihet si Faza 1a dhe do të fillojë sapo një vaksinë të marrë autorizimin nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave, e cila aktualisht po shqyrton të dhënat për dy vaksinat, të bëra nga Pfizer dhe Moderna. Komiteti këshillimor i FDA do të mblidhet më 10 dhjetor për të shqyrtuar një autorizim të përdorimit emergjent për vaksinën Pfizer.

Vlerësimet aktuale parashikojnë që jo më shumë se 20 milion doza të secilës vaksinë do të jenë në dispozicion deri në fund të vitit. Dhe secili produkt kërkon dy doza.

Si rezultat, gjuajtjet do të racionohen në fazat e hershme. Ekspertët thonë se vaksina ndoshta nuk do të bëhet e disponueshme gjerësisht në SHBA deri në pranverë.

Të dy grupet në Fazën 1a së bashku përfaqësojnë rreth 24 milion Amerikanë – 21 milion punonjës të kujdesit shëndetësor dhe 3 milion banorë të institucioneve të kujdesit afatgjatë. Personeli që punon në institucionet e kujdesit afatgjatë konsiderohet midis punonjësve të kujdesit shëndetësor.//Kosovo Insights