Waitz: Diçka përsëri po ndodh në politikën e zgjerimit evropian!

Që nga data 26 Mars Këshilli Evropian vendosi të hap negociatat e pranimit në BE me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, ka pasur një vrull të ri në marrëdhëniet midis BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Sidomos tani në kohë krize, është e rëndësishme t’i jepet Shqipërisë, Bosnje-Hercegovinës, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe Kosovës një perspektivë të qartë pro-evropiane dhe t’i bëjë partneritetet të qëndrueshëm.

Një hap i rëndësishëm në këtë drejtim është Samiti BE-Ballkan Perëndimor, si pjesë e Presidencës Kroate, në të cilën udhëheqësit e BE-së dhe Ballkanit Perëndimor do të takohen sot, 6 maj 2020. Fakti që samiti tani po zhvillohet në internet megjithë krizën e Corona është një shenjë e mirë e bashkëpunimit. 3.3 miliardë euro që Komisioni Evropian njoftoi në fillim të samitit si ndihmë koronare emergjente janë gjithashtu një hap pozitiv. Por ato mund të jenë vetëm një hap i parë, sepse është edhe më e rëndësishme të përfshihen vendet e Ballkanit Perëndimor në planin afatgjatë të zhvillimit të BE-së. Plani i detajuar ekonomik dhe investimi për rajonin, i cili do të pasohet më vonë gjatë vitit, duhet të bazohet qartë në Marrëveshjen e Gjelbër dhe Marrëveshjen e Parisit, nëse duam të promovojmë zhvillime të qëndrueshme në rajon dhe të mos minojë përpjekjet e BE për mbrojtjen e klimës . Kriza e klimës nuk do të presë që Corona të marrë fund. Ne kemi nevojë për hapa konkretë për industrinë e gjelbër, vendet e punës dhe mjedisin tonë për BE dhe Ballkanin Perëndimor, në mënyrë që të mos rrëshqitemi të papërgatitur në krizën tjetër. Tashmë ka propozime të gjelbërta për ndërtimin pas krizës.

Në fund të fundit, nuk është e mjaftueshme që Këshilli dhe Komisioni t’u premtojnë vendeve të Ballkanit Perëndimor një “perspektivë evropiane” nëse negociatat e pranimit në BE gjithashtu lihen pas. Bërja me një anëtarësim të mundshëm në BE dhe më pas mos dorëzimi bëhet i irrituar në planin afatgjatë dhe mund të çojë që rajoni të kthehet drejt Rusisë, Kinës, Turqisë ose Arabisë Saudite. Këshilli duhet të paraqesë një orar konkret dhe synime të qarta për pranimin në BE. Ballkani Perëndimor ka qenë gjithmonë pjesë e Evropës dhe BE është partneri i saj më i fortë. Shtë në interes të përbashkët për të zhvilluar më tej një bashkëpunim të fortë, afatgjatë.

Thomas Waitz, Deputet i parlamentit europian nga Partia e Gjelbërt e Austrisë