Weber: Marrëveshja përfundimtare do të krijojë një Kosovë të re ku serbët dhe shqiptarët do të jetojnë në paqe

Analisti gjerman në Këshillin për Politikë dhe Demokratizim në Berlin, Bodo Weber, ka deklaruar se ai pret që dialogu të rivendoset në 2021, por gjithashtu thekson se ai beson se “një marrëveshje përfundimtare gjithëpërfshirëse midis Beogradit dhe Prishtinës do të krijojë një Kosovë të re dhe komuniteti shqiptar të fillojë të jetojë i qetë pranë njëri-tjetrit “, transmeton “Kosovo Insights”.

“Nga njëra anë, 2020 ishte një vit tjetër i humbur në dialog, në kuptimin që nga fillimi i TVZ. faza të reja në dialog, dmth tre vitet e fundit e gjysmë, ne ende nuk kemi aspak negociata reale për një marrëveshje përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse. Nga ana tjetër, 2020 ishte një vit në të cilin përfundimisht u mund ideja e rrezikshme e shkëmbimit të territoreve, e cila do të kënaqte vetëm interesat personale të dy presidentëve dhe disa përfaqësuesve të papërgjegjshëm të Perëndimit, ndërsa do të çonte në një eksod kolektiv të serbëve të Kosovës në jug të Ibrit. në një Serbi autokratike me një status të ngjashëm me Kursumlija. Kjo do të çonte në një destabilizim të rrezikshëm të të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor, “tha Weber.

Ai pret rindërtimin, kthimin e bashkëpunimit të ngushtë transatlantik dhe një rivendosje të vërtetë të dialogut që do të çojë në fillimin e negociatave të mirëfillta për një marrëveshje gjithëpërfshirëse bazuar në parimet e dialogut origjinal politik nga 2014, të cilat u pranuan nga Beogradi, dmth se koha për ndryshimin e kufijve në Ballkan ka kaluar. dhe se Beogradi duhet t’i drejtohet politikës reale bazuar në faktin se është kryesisht përgjegjës për humbjen e Kosovës, kështu që fokusi i dialogut duhet të jetë në normalizimin e marrëdhënieve bilaterale dhe sigurimin e kushteve institucionale dhe politike për jetën normale të serbëve në Kosovë.

Unë besoj se një marrëveshje përfundimtare, gjithëpërfshirëse që do të përfundojë si pavarësinë e Kosovës ashtu edhe të drejtat kolektive dhe masat mbrojtëse për serbët e Kosovës do të duhet të krijojë një Kosovë të re, e cila nuk do të jetë kthim në 1999 ose 1989, por një shoqëri e re që do të mundësojë që komunitetet shqiptare dhe serbe mund të jetojnë të qetë pranë njëri-tjetrit për fillimin, dhe në planin afatgjatë përsëri përsëri së bashku, ndoshta më mirë se sa ishte rasti në AP Kosovë. Kjo do të mundësojë që të rinjtë serbë të kenë një të ardhme në Kosovë, dhe pastaj kthimin e jetës serbe në qytete më të mëdha.

Besoj se jemi në fillim të largimit të gjeneratës së luftës të politikanëve në Kosovë, domethënë ndryshimit të gjeneratave në elitat politike. Isshtë mirë që Gjykata Kushtetuese e Kosovës i detyroi partitë parlamentare të shkojnë në zgjedhje së shpejti, në vend të situatës aktuale të paqëndrueshme që zgjat deri në Prill, e cila do të çonte në faktin se nuk do të ketë negociata midis Serbisë dhe Kosovës deri në verë.

Fakti që Serbia “ka” 58 përqind të tokës në Kosovë është një histori në frymën që Kosova është Serbi. E shihni, BE po përgatitej të rivendoste negociatat në vjeshtën e vitit të kaluar, domethënë, me largimin e Komisionit të vjetër Evropian dhe Mogherini, dhe kjo përpjekje u shkatërrua nga emërimi dhe veprimet e Richard Grenell. Me nënshkrimin e të ashtuquajturve.

Me marrëveshjen e Uashingtonit në 4 shtator 2020, negociatat e filluara në korrik nën udhëheqjen e Miroslav Lajcak u reduktuan në vetëm para-negociatat – një situatë që do të zgjasë deri në hyrjen e administratës së re amerikane, Biden në 20 janar. Fakti që Brukseli, në vend që ta pranojë atë fakt në vetvete dhe të rregullojë negociatat e filluara në përputhje me rrethanat, vazhdoi negociatat sikur asgjë të mos kishte ndodhur, për fat të keq, i ktheu të njëjtat negociata në mimikë. Quiteshtë mjaft logjike që kjo hapi mundësinë për të dy palët, dhe posaçërisht për Beogradin për lojëra të ndryshme manipulimi dhe pozicionim ideologjik për përdorim shtëpiak – si dhe këtë për trashëgiminë dhe pronën. Unë besoj se sa më shpejt që të jetë vendosur korniza origjinale dhe parimet e negociatave, të cilat përfshijnë, dhe Presidenti Vuçiq është i vetëdijshëm për njohjen e Kosovës nga Serbia.//Kosovo Insights