Zbulohet vaksina e koronavirusit: Moderna tregon efikasitet 100% kundër COVID-19

Kompania amerikane e bioteknologjisë “Moderna Inc”, njoftoi të hënën se ilaçi i saj nën provë për koronavirusin e ri, COVID-19, ka treguar efikasitet 94.1% kundër sëmundjes dhe një efikasitet 100% në rastet e rënda, transmeton “Kosovo Insights”.

Në një njoftim për shtyp, kompania me bazë në Massachusetts tha se kandidati i saj për ilaçe koronavirus, i quajtur mRNA-1273, ishte “përgjithësisht i toleruar mirë” dhe se “asnjë shqetësim serioz për sigurinë nuk ishte identifikuar deri më sot”.

Studimi COVE Faza 3 e vaksinës së koronavirusit Moderna kishte 30,000 pjesëmarrës dhe 196 raste të COVID-19, 30 prej të cilave rastet ishin të rënda.

“Efikasiteti ishte i qëndrueshëm ndërmjet moshës, racës dhe përkatësisë etnike dhe demografisë gjinore”, tha ajo. “196 rastet COVID-19 përfshinin 33 të moshuar më të moshuar (mosha 65+) dhe 42 pjesëmarrës që identifikohen si nga komunitete të ndryshme (përfshirë 29 hispanikë ose LatinX, 6 amerikanë të zezë ose afrikano-amerikanë, 4 aziatiko-amerikanë dhe 3 pjesëmarrës multiracial).”

CEO i Moderna, Stéphane Bancel, përgëzoi pjesëmarrësit, shkencëtarët dhe agjencitë që ndihmuan dhe siguruan që prova e vaksinës koronavirus ishte një sukses, duke e quajtur ilaçin “një mjet i ri dhe i fuqishëm që mund të ndryshojë rrjedhën e kësaj pandemie dhe të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të rënda, shtrimet në spital, dhe vdekja “.

Kompania e bioteknologjisë më tej njoftoi se do të paraqesë më vonë sot një kërkesë pranë Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të miratuar Autorizimin e Përdorimit Emergjent (EUA) të vaksinës së saj të koronavirusit.

Ai gjithashtu vuri në dukje se synonte “të aplikonte për një autorizim të kushtëzuar të marketingut me Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) dhe të përparonte me rishikimet e përsëritura, të cilat tashmë janë filluar me agjencitë rregullatore ndërkombëtare”, sipas njoftimit për shtyp.

FDA, në përgjigje të zhvillimit, i ka thënë Moderna se duhet të presë një takim të Kombeve Këshilluese të Vaksinave dhe Produkteve Biologjike të Lidhura (VRBPAC) nën Qendrën e saj për Vlerësimin dhe Kërkimin e Biologjikëve (CBER).

MB-ja urdhëron më shumë doza të vaksinës Moderna
Një ditë më parë, qeveria britanike kishte njoftuar sigurimin e dy milion dozave shtesë të kandidatit për vaksinë koronavirus të Moderna Inc që të jenë në dispozicion në Evropë që në pranverë, transmeton “Kosovo Insights”.

Dy milion doza ishin përveç pesë milion dozave që kishte siguruar nga kompania amerikane dy javë më parë, me marrëveshjen që erdhi një ditë pasi Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson emëroi Nadhim Zahawi, një ministër i ri i biznesit, si ministër përgjegjës për vendosja e vaksinave COVID-19.

Në total, Britania tani ka qasje në 357 milion doza të vaksinave nga shtatë zhvillues, sipas një deklarate të qeverisë. Ministri i Shëndetësisë i Mbretërisë së Bashkuar, Matt Hancock, tha se vendi ishte “gati për të vendosur një vaksinë nëse ata marrin miratim nga rregullatori ynë i ilaçeve” duke pasur parasysh portofolin e tij të gjerë të kandidatëve për ilaçe.//Kosovo Insights