Zyrtarët evropianë presin që Biden të bëjë presion ndaj Merkel për të “vrarë” projektin e saj të çmuar të tubacionit të gazit nga Rusia

Zyrtarët evropianë besojnë se Presidenti i zgjedhur amerikan Joe Biden, kur ta merr zyrtarisht detyrën, mund të bëjë presion ndaj Gjermanisë për të hequr projektin e saj të tubacionit “Nord Stream 2” me Rusinë, transmeton “Kosovo Insights”.

“Nord Stream 2”, i cili do të transportonte gaz natyror nga Rusia në Evropën Perëndimore, kushtoi 10 miliardë euro për t’u ndërtuar.

Ishte pothuajse e plotë kur SH.B.A. vendosi sanksione ndaj partnerëve rusë të projektit në fund të vitit të kaluar, duke detyruar ndërtimin të ndalonte.

Zyrtarët amerikanë kanë argumentuar se tubacioni ishte një shpërblim i papërgjegjshëm ekonomik për Presidentin rus Vladimir Putin, i cili ka kërkuar të destabilizojë politikën evropiane përmes vrasjeve të ndryshme dhe mbështetjes së grupeve separatiste.

Një zyrtar i BE e përshkroi projektin si “kafsha shtëpiake e Merkel” dhe se Gjermania ka të ngjarë të përpiqet – dhe të dështojë – për të bindur Biden se tubacioni duhet të ekzistojë.

Zyrtarët dhe diplomatët evropianë të sigurisë presin që Presidenti i zgjedhur Joe Biden të vrasë ekzistencën e “Nord Stream 2”, tubacionin e papërfunduar që synon të transportojë gaz natyror nga Rusia në Gjermaninë veriore.

Zyrtarët amerikanë e kanë konsideruar tubacionin një shpërblim ekonomik të papërgjegjshëm për Rusinë, e cila vitet e fundit ka destabilizuar politikën në pjesë të mëdha të Evropës përmes vrasjeve, korrupsionit të synuar dhe mbështetjes së grupeve separatiste të ekstremit të djathtë rreth kontinentit, transmeton “Kosovo Insights”.

Projekti prej shumë miliardë eurosh për të lidhur rezervat e mëdha të gazit natyror rus me tregjet e Evropës Perëndimore përmes një tubacioni nënujor të gjatë 764 milje në Detin e Veriut do të kishte dyfishuar kapacitetin e tubacionit ekzistues Nord Stream.

Ndryshe nga tubacioni ekzistues, Nord Stream 2 do të anashkalonte pjesën më të madhe të infrastrukturës ekzistuese të tubacionit në vendet e Evropës Lindore – veçanërisht Ukrainën – që Presidenti rus Vladimir Putin ka bërë presione të përsëritura ndërsa ishte në detyrë.

“Ka pak arsye për të besuar që Biden do të heqë sanksionet aktualisht të vendosura në anën ruse të projektit, por nuk ka pasur diskutime me administratën e ardhshme mbi çështjen dhe nuk do të ketë asnjë derisa të marrë zyrtarisht detyrën,” shtoi diplomat

Presidenti Donald Trump vendosi sanksione mbi projektin në fund të vitit të kaluar pasi një grup dypartiak i ligjvënësve amerikanë u ankuan për përfitimet ekonomike që tubacioni do t’i sillte Putinit dhe rrezikun për Evropën Lindore nëse Rusia vendos të çaktivizojë rrjedhat e gazit në rajon ndërsa është akoma duke dhënë kontratat e saj evropiane perëndimore.

Marrëveshja që rrethon tubacionin ekzistues Nord Stream kërkon që Rusia të dërgojë gaz natyror në markat perëndimore përmes tubacioneve të Evropës Lindore – një akt që kufizon aftësinë e Rusisë për të kërcënuar mungesat e gazit në disa kombe.

Sanksionet amerikane – të cilat u zgjeruan në një projekt-ligj të shpenzimeve të mbrojtjes amerikane që pritet të kalojë gjerësisht në javët e ardhshme – në mënyrë efektive ndaluan përfundimin e projektit me më pak se 200 km të tubacionit që do të ndërtohej.

Sanksionet gjithashtu bënë që Gjermania dhe Rusia të shqetësoheshin thellë për humbjen ekonomike të anulimit të një projekti që kushtoi një total prej 10 miliardë euro për t’u ndërtuar.

Një diplomat i BE me seli në Bruksel i tha se megjithëse Nord Stream 2 është projekti “i përkëdhelur” i kancelares gjermane Angela Merkel, ajo mund të ketë probleme të argumentojë me Biden për ekzistencën e tij.//Kosovo Insights